CeBIT 2013: The sky is the limit?

Er is altijd een beperking geweest in de visie en mogelijkheden van de mens. Het klinkt als een cliché… Maar CeBIT 2013 keert deze visie om. De ‘sky’ is niet meer onze beperking maar ons startpunt. Op 8 maart j.l. is een deel van het App Star team naar Hannover getogen om op de CeBIT de nieuwste mogelijkheden en trends op gebied van ICT in de wereld te volgen. Zo blijven we “one tap ahead”.

De Cloud en security

The sky is the limit. Het merendeel van de beursvloer op CeBIT toont de ‘sky’ echter als een oplossing in plaats van een beperking, in de vorm van de cloud. De ICT wereld schenkt zijn overcapaciteit aan serverkracht aan het bedrijfsleven en de consument. Een groot deel van de beursvloer is geweid aan de integratie van de cloud in je leven. De tijd van dataopslag op eigen pc of server ligt achter ons. De cloud is overal en schaalt mee met de wensen van de gebruiker. Van de cloud in je huis tot de cloud in je bedrijf. Opslag van je data, automatisering van je huis optimalisatie van je bedrijfsproces. De cloud biedt eindeloze mogelijkheden.

Naast eindeloze mogelijkheden schept de cloud ook moeilijkheden en uitdagingen. Heel belangrijk is uiteraard: security! Handig dat al onze data in de cloud wordt opgeslagen, maar wie of wat verzekert ons dat deze data alleen toegankelijk is voor ons en niet voor de wereld? Security is niet alleen voor de consument een heikel punt, denk ook aan Facebook en het gehackte bedrijfsnetwerk van Apple. Vele stands prediken de oplossing te hebben op gebied van security. We hebben echter op CeBIT niets gehoord dat baanbrekend is op het gebied van security.

Mobile

Na vele hallen te zijn doorgelopen met games, server hardware, cloud, security, printers, bank and finance oplossingen, home automation, scrat kabels (nee dit is geen spelfout, maar nu al de fail van het jaar) kwamen we aan bij het Mobile platform.

Twee beurshallen gevuld met mobiele technieken en gadgets. Microsoft was aanwezig met z’n producten, evenals Samsung, Huawei en nog vele anderen.

Microsoft heeft groots uitgepakt (een halve beurshal) met haar producten. Een groot gedeelte bestond uit Windows en zijn oplossingen voor een optimaal bedrijfsproces. Denk aan integratie van Office en Azure (De cloud oplossing van Microsoft). Hier is ook een lezing gegeven over “die neueu App economy”. Dit was over het algemeen goed te volgen, maar voor een groot deel van de App Stars was de voertaal, namelijk Duits, een struikelblok om de details mee te krijgen. De grote schermen tonen veel statistieken over hoe goed Windows Phone het doet. Interessante lezing, maar ons oog viel op de mobiele hoek van Microsoft. In de mobiele hoek vinden we een aantal laptops en ultrabooks met Windows 8. Ook de laptops met touchscreen beginnen steeds meer hun intrede te maken in de markt.

Surface

Een bordje met “Surface” zwevend boven een tafel en een grote groep mensen eromheen wekken de indruk dat daarr iets te zien is. En jawel de Surface is aanwezig. De tablet van Microsoft die moet gaan concurreren met de iPad van Apple en tablets van Google. Dit product is natuurlijk al geruime tijd op de markt en we hebben hem bij Peperzaken als eens bekeken, maar ermee spelen is toch wel interessant.

Verder werden er een aantal smartphones getoond van HTC en Nokia met Windows Phone 8. Toen we veel interesse toonden in deze devices benaderde een van de medewerkers ons met de vraag waarom we zo geïnteresseerd zijn in de Windows toestellen. Na enige uitleg haalt hij een Nokia Lumia 920 uit zijn broekzak en vraagt of we daar even mee willen ‘spelen’. Dit is de beste Windows Phone momenteel op de markt dus die kans hebben we met beide handen gegrepen.

We moeten toch concluderen dat Microsoft de goede kant op gaat met zijn mobiele platform. Het werkt soepel en ziet er gelikt uit. Het staat wel vast dat we bij Peperzaken zullen kijken naar de mogelijkheden en experimenteren met het mobiele Windows platform.

In een klein hoekje op de stand van Deutsche Telecom hangen een aantal toestellen die je kan krijgen bij een abonnement. Dit waren niet de minste. Denk aan de HTC One. Deze high-end smartphone met Full HD scherm maakt een goede indruk. Het gebruik voelt soepel en het scherm is daadwerkelijk geweldig.

Blackberry Z10

Kinderhanden worden echter goed gevuld want als we even opzij kijken zien we een Blackberry Z10. De nieuwste smartphone die RIM van de ondergang moet redden. Veel van de features van het nieuwe Blackberry 10 OS vinden we na enige uitleg van een knappe Duitse dame die een beetje Nederlands blijkt te spreken. Of we dit ook zo goed zouden vinden als we deze uitleg niet hadden gekregen is niet bij iedereen direct duidelijk. Het gaat moeilijk worden voor RIM om het hoofd boven water te houden met de huidige staat van wat we hebben gezien van de Z10. Deze heeft mij niet overtuigd.

De “tegenvallers”
We gingen met hoge verwachtingen naar de beurs. Samsung heeft een redelijk grote stand op de CeBIT waarin ze een deel van hun producten tonen. Echter de smartphones en tablets zijn weggedrukt en veel kennen wel al. Ze hebben geen blijvende indruk achter gelaten. Sony schitterde van afwezigheid. Ik had verwacht dat ze wel wat leuke smartphones of tablets zouden tonen, maar Sony lijkt de mobiele markt niet zo serieus te nemen? We hebben ze namelijk niet gezien. Apple was niet aanwezig, zou leuk zijn geweest als we de iPhone 5S zouden kunnen testen. Of een nieuwe iTV met apps. Maar deze droom van alle App Stars was waarschijnlijk geen hele realistische verwachting.

Een andere club die het tech gedeelte van team Peperzaken had kunnen verrassen was Canonical. Ubuntu mobile was iets wat iedereen wel wilde proberen. Maar Canonical stond in een klein hoekje te praten over hun cloud platform voor ontwikkelaars. Interessant, maar de afwezigheid van Ubuntu Mobile was enigszins teleurstellend.

De hele beurs was veelal gericht op bedrijven en bedrijfsprocessen en hoe ICT daarin te integreren en optimaliseren. Vele vertegenwoordigers in 3-delig pak willen je alles vertellen hun producten. Een wat grotere focus op de consument was voor de App Stars interessanter geweest.

Het venijn zit in de staart

Terwijl we op het punt stonden om CeBIT af te sluiten en Hannover in te trekken kwamen we in een hal metkleine innovators. Dit is misschien wel het leukste gedeelte van de beurs geweest. Hier hebben we een aantal leuke gadgets en technieken gezien. Denk aan de nieuwe video standaard (h.265) die dezelfde kwaliteit video kan tonen in veel kleinere bestanden. Wat ook wel een goeie indruk achter liet was een bedrijf dat een drietal Kinect-camera’s in een driehoek had staan waartussen een persoon kon worden “gescand”. Wanneer deze scan voltooid was werd op een scherm de lichaamsmaten van deze persoon getoond en op basis van deze data werden op maat gemaakte kleding gesimuleerd die precies past bij de gebruiker.

In dit staartje hebben we teveel interessante technieken gezien om op te noemen. Automatisering en het slim maken van huizen, ook wel domotics genoemd, was groots aanwezig. Denk verder aan grote touchscreens waarop je meet meerdere mensen kunt werken, interactie met een virtuele wereld door middel van waterdamp. Een master student die met automatisch mobiel testen voor Android bezig is.

Na afloop van de beurs hebben we in een typisch duitse “Biergarten” de dag afgesloten. Onder het genot van een burgertje en een biertje hebben we later in het centrum van Hannover de ICT toekomst nog even rustig onder de loep genomen. Conclusie na de CeBIT: we are “one tap ahead”!

Geschreven door

lorem

Karsten Westra

Allround Developer

A cabinet filled with games, drums in the middle of the living room and a TV that's constantly on. Our Tech fan from Middelstum is a real coding hero with unprecedented passion for innovation and technology!

12 Mar 2013